Ako si vybrať bicykel - typy bicyklov

Kategórie
 
 
 
 
 

Ako si vybrať bicykel - typy bicyklov

Ak si vyberáte bicykel alebo elektrobicykel, poradíme vám, aby ste sa sústredili na to, kde budete jazdiť (terén), aký je prevažne účel jazdy a ako často budete bicykel využívať. Vďaka týmto indíciám sa zúžia kategórie, z ktorých si bicykel vyberáte. Na základe vašich preferencií a požiadaviek si môžete pozrieť konkrétnu podkategóriu a vybrať vhodný model. Pomôžeme vám orientovať sa vo svete bicyklov.

Využitie bicykla alebo elektrobicykla – základné rozdelenie

Záleží od prevažujúceho typu terénu, na ktorom budete bicykel využívať. Ak túžite jazdiť v náročnejšom teréne, mimo spevnených ciest, s nestálym povrchom s nerovnosťami, najmä v kopcoch či lesoch, pozrite si horské bicykle. Užšie kategórie popíšeme ďalej.

Krosové bicykle sú vhodné na spevnené cesty, hrádze, lesné či poľné cestičky. Sú pohodlné a vhodné aj na cykloturistiku. Zvládnu ľahký terén, sú stabilnejšie na nerovnom povrchu ako cestné bicykle, ale rýchlejšie na pevnom povrchu ako horské bicykle. Krosové bicykle, ktoré sa predávajú s rozšírenou výbavou (blatníky, osvetlenie, nosič, stojan a pod.), sa nazývajú trekingové bicykle a ich využitie je veľmi podobné, avšak vo všeobecnosti trekingové bicykle bývajú menej športové a viac zamerané na mestské využitie (výlety do miest, cestovanie po meste).

Ako dopravný prostriedok využijete mestské bicykle (city bike). V súčasnosti môžu mať podobu štýlových retro bicyklov, klasických mestských bicyklov so zníženým rámom pre lepšie nasadanie a zosadnutie, alebo so športovejšou geometriou. Záleží od vášho štýlu a potrieb, aký bicykel je ten najvhodnejší.

Najrýchlejšie bicykle sú vďaka úzkym plášťom a nízkej hmotnosti cestné bicykle. Sú určené na rýchlu športovú jazdu po cestách a spevnenom povrchu.

Ostatné kategórie tvoria bicykle s užším využitím a popíšeme ich nižšie. Toto základné rozdelenie platí vo všeobecnosti a treba ešte zohľadniť vaše požiadavky, potreby, preferencie a osobné danosti – vrátane výšky, hmotnosti, športovej zdatnosti.

Čím častejšie a v náročnejšom teréne plánujete na bicykli jazdiť, tým viac odporúčame venovať pozornosť komponentom. Opäť záleží od typu bicykla, ale ak viete, že niektoré súčasti bicykla budú pri jazde viacej namáhané, investícia sa vám vráti v dlhovekosti, jazdných vlastnostiach alebo v pohodlnosti.  Inak povedané, vyššie sady dielov a doplnkov znížia váhu bicykla, a teda zvýšia vašu rýchlosť (napríklad v stúpaní v kopcoch), vydržia dlhšie, váš posed na bicykli bude pohodlnejší, alebo športovejší, podľa toho, čo potrebujete, bicykel bude stabilnejší v teréne, ľahšie ovládateľný, výkonnejší... a mnoho iných detailov.

Ďalšie typy bicyklov a elektrobicyklov

Horské bicykle (MTB)

Sú postavené na 27,5 palcových alebo 29 palcových kolesách, dnes už zriedkavo na 26“. Menšie kolesá sú zárukou hravosti a ovládateľnosti, väčšie rýchlosti a stabilnosti.

FULL MTB – celoodpružený bicykel

Full – XC

Cross Country bicykle sú najvýkonnostnejšie a najľahšie spomedzi všetkých celoodpružených. Sú určené najmä pre pretekárov alebo všetkých tých, ktorí majú radi rýchlu jazdu po lese. Zdvihy: 90 -120mm.

Full – Trail

Trailové bicykle sa vyznačujú svojou univerzálnosťou. Dá sa s nimi celkom efektívne šliapať do kopcov a zároveň vám budú dobrým spoločníkom aj pri zjazdoch. Trailové biky zvládnu aj menšie skoky. Zdvihy 120-150mm.

Full – Enduro

Enduro biky sú určené pre tých, ktorí jazdia hlavne dolu kopcom alebo navštevujú bike parky. Bike je aj vďaka svojej pevnosti určený na dlhé skoky alebo tie najnáročnejšie zjazdy. Geometria sa vyznačuje dlhým rázvorom kolies, nízko položeným stredom a malým hlavovým uhlom. Zdvihy: 150-170mm.

HARDTAIL – pevný bicykel

Hardtaily sú bicykle bez zadného pruženia, čo znamená, že aj keď jazda na nich nie je taká hravá, je rýchla vďaka lepšiemu prenosu sily. Tieto bicykle mávajú nízku váhu a jednoduchšiu údržbu. Záleží teda od toho, ako chcete na bicykli jazdiť a ako ho využívať.

Základné modely v nižších cenách sú vhodné ako rekreačné bicykle na občasné bicykle, tie drahšie sú naopak využívané ako pretekárske bicykle najmä na maratónoch.

 

ŠPECIÁLNE TYPY

Dirt

Bike určený na pumptracky, bikrosové dráhy alebo na skákanie rôznych prekážok v meste. „Dirťáky“ sú jednorýchlostné bicykle s extrémne nízkym rámom.

Fitness

Fitnessové bicykle sú jednoducho povedané „cesťáky s rovnými riadidlami“. Bike je určený na každodenné prepravovanie sa mestom, ale zároveň ponuka pôžitok z rýchlej jazdy.

Cyklocross

Cyklocrossové bicykle sú vhodné najmä pre pretekárov. Bike je aj napriek svojej podobnosti s cestnými bicyklami určený na jazdu po teréne. Jeho špecifikum je vysoko postavená horná rámová trubka, ak potrebujete v náročnom teréne hodiť bajk na chrbát.

Gravel

Kategória bicyklov, ktorá sa v dnešnej dobe teší veľkej popularite. Sú to bicykle vhodné ako na športovú jazdu po cestách, tak aj do ľahšieho ci stredného terénu. Geometria gravel bikov je podobná tým cestným, avšak trochu komfortnejšia a prispôsobená jazde po teréne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia